Visste du att Spaniens nationalparker besöks av mer än tio miljoner människor varje år? Här är några av visitspains favoriter.

Ordesa y Monte Perdido

Ordesadalen i Pyrenéerna är sedan 1918 en nationalpark med över 3 000 meter höga Monte Perdido, ”Det förlorade berget”, i centrum. Dramatiska bergsmassiv och djupa dalar. Snötäckta toppar och spegelblanka sjöar – Ordesa y Monte Perdido är perfekt för dig som är på jakt efter äventyr med vackra vyer. Bergsklättring står förstås på programmet, men även forsränning i de vilda vattendragen, extrem cykling, paragliding och mycket annat.

Region: Aragonien.

Caldera de Taburiente

Kanarieön La Palma ståtar med egen nationalpark. Caldera de Taburiente är en stor krater som bildats av vulkanisk aktivitet under tiotusentals år och som bjuder på en av ögruppens mest dramatiska naturupplevelser. Och det är inte bara naturen som är fängslande, även historien har sina dramatiska inslag. Som när Spanien erövrade Kanarieöarna på 1400-talet. Enligt legenden stod den sista striden mellan spanjorerna och lokalbefolkningen guancherna just här i Caldera de Taburiente. I dag är det desto lugnare vid vulkanen och kraterns sidor, upp till 2 000 meter höga och täckta av lagerträd och tallar, är perfekta för vandring.

Region: Kanarieöarna.

Monfragüe

I regionen Extremadura, nära den portugisiska gränsen, ligger Monfragüe, en nationalpark som verkligen sticker ut. Vackra ängar, urgammal skog – och så fåglar. Monfragüe är en av Europas bästa platser för fågelskådning och är hem för några av kontinentens mest sällsynta arter. Med detta sagt behöver du inte vara ornitologiskt lagd för att uppskatta parken. Här finns även flera vackra vandringsleder, förhistoriska grottmålningar och en hel uppsjö av andra aktiviteter att sysselsätta sig med.

Region: Extremadura.

Picos de Europa

Bergskedjan Picos de Europa ligger bara ett par mil från den spanska atlantkusten och närheten till havet sätter sin prägel på naturen. Såväl växter som djur stortrivs i den dimmiga och fuktiga luften och i faunan återfinns bland andra varg, flera olika sortens hjortar, och också björn. I bergskedjan finns över 200 björnar, av vilka ca 30 brukar uppehålla sig inom parkens gränser. Picos de Europa har två turistsäsonger. Vintertid flockas skidåkarna (det finns inga skidorter inne i parken, men väl tre intill) och på sommaren besöks området av vandringsentusiaster. Här finns utmanande leder även för den mest erfarne hajkaren.

Region: Asturien, Léon och Kantabrien.

Islas Atlánticas

Ons, Sálvora, Ciés och Cortegada – där har du öarna som utgör den avlägsna nationalparken Islas Atlánticas i Galicien. Det ömtåliga ekosystemet på öarna skyddas av restriktioner och under delar av året är parken stängd för besökare. Sommartid står dock dörrarna öppna. Ja, då kan du till och med campa på Islas Atlánticas. Hit tar du dig enklast med färja och under sommaren är trafiken regelbunden från hamnarna i Vigo, Baiona och Cangas.

Region: Galicien

Fler fina nationalparker:

  • Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Katalonien
  • Archipiélago de Cabrera, Balearerna
  • Cabaneros, Kastilien-La Mancha
  • Donana Andalusien
  • Ordesa y Monte Perdido, Aragonien
  • Sierra Nevada, Andalusien
  • Tablas de Daimiel, Kastilien-La Mancha
  • Teide, Kanarieöarna