Här får du sju olika idéer som du nog inte har provat på än!

Fester och festivaler året runt

Ett väldigt livligt alternativ är att ta del av någon av alla fester som Spanien erbjuder. Inte bara de i storstäderna, som Las Fallas i Valencia och La Tomatina i Buñol, Aprilfesten i Sevilla eller San Fermín-festivalen i Pamplona, utan även andra, mer lokala men lika roliga, som Vikingafestivalen i Catoira (Galicien) eller Vinbataljen i Haro (La Rioja).

Känn dig som om du var med i en film

Från norr till söder – många kända filmer har spelats in på olika platser i Spanien. En av de mest filmade städerna är Barcelona. Promenera genom staden och upplev charmen i filmer som Woody Allens Vicky Cristina Barcelona. Du kan också vara huvudperson i din egen spaghetti Vilda Västern-film. Många av Clintans filmer spelades in i Almeria. Roa dig med att lära känna landskapet från dina favoritfilmer.

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela

Utmana dig själv i Spanien och gå El Camino. Det finns inte bara en väg utan flera, och hur lång tid resan tar beror på dig, men till slut kommer du att kunna skryta med att du har nått målet: katedralen i Santiago. Dessutom kommer du att lära känna många nya människor längs vägen. Det är utan tvekan en otroligt givande upplevelse.

Spanien med tåg

Om du gillar tåg kan du köpa en Interrailbiljett för Spanien – ett bra och bekvämt sätt att korsa landet utan att behöva ta till bilen. Du kan besöka storstäder som Barcelona och Madrid och dessutom komma åt vackra stränder över hela landet. Vill du spara tid kan du välja höghastighetstågen (AVE). För att inleda din reseupplevelse med tåg kan du ta ett av turisttågen i Galicien eller tåget Al-Andalus i Andalusien.

Ät mycket och gott

Vem tycker inte om att äta gott? Gastronomisk turism är ett annorlunda sätt att lära känna Spanien. Från populära och prisvärda tapas och friterad fisk i Cadiz, via paella i Valencia till pintxos i Baskien och mycket mer. För krävande magar föreslår vi saluhallarna eller restaurangerna med haute cuisine: Det finns mer än 150 krogar med Michelinstjärnor att välja på. Du kan också lära känna Spanien genom dess vinrutter.

Musik för alla

Gillar du att dansa? Föredrar du att lyssna på något lugnt? Åk runt i Spanien och hoppa från festival till festival. Framför allt på sommaren ordnar många spanska städer program med fokus på olika musikstilar, som jazz på de internationella festivalerna i San Sebastián och San Javier eller flamenco på till exempel Cante de Las Minas de La Unión (Murcia) och folklore på La Mar de Músicas i Cartagena. Om du vill röra på dig finns det inget bättre än den internationella festivalen i Benicàssim (FIB) eller Sónar (Barcelona). Det finns även alternativ utanför festivalsäsongen, som Womad på Fuerteventura eller i Cáceres och i Barcelona, internationella jazzfestivalen och Primavera Sound.

Prova på hippielivet i Almería

Om du föredrar de södra delarna av landet, med värme och hav, kan du tillbringa tid i ödsliga exotiska Almería. Du hittar underbara stränder omgivna av ett ökenliknande landskap i sann Vilda Västernanda. I Cabo de Gata kan du dessutom hitta fina byar, som San José, och avskilda vikar, som den i San Pedro, med en mycket öppen och tolerant atmosfär. Det finns inget bättre sätt att fly larmet och det höga tempot i storstäderna och återuppliva både kropp och själ.

Källa: Visitspain