Under 2018 kommer flera spännande kulturella och konstrelaterade händelser och utställningar att äga rum i Barcelona och Katalonien.

Picasso-museet kommer att presentera ”Picassos kök” i maj för att visa den betydande roll maten spelade i konstnärens arbete. I juli kommer Kataloniens nationella konstmuseum (MNAC) att ägna en utställning åt Gala, Salvador Dalís enastående musa och fru, med titeln ”Gala Salvador Dalí. A room of one’s own in Púbol”. Denna utställning kommer att inkludera en imponerande samling av Dalís verk samt föremål som tillhört Gala, tillsammans med verk av andra konstnärer. Vid samma museum kommer det också att vara en stor utställning om William Morris och Arts and Crafts-rörelsen, i samarbete med Joan March-stiftelsen. Detta markerar den första utställningen inom detta område i Katalonien och har varit ett betydelsefullt samarbete med Victoria and Albert Museum och British Museum.

Under hösten kommer CaixaForum att presentera två utställningar: en om Toulouse-Lautrec i oktober och en om Velázquez från Pradomuseet i Madrid, som startar i november. Musikälskare kan se fram emot Sónar-festivalen som firar 25 år med avantgardemusik och firandet av Barcelonas internationella Jazzfestival som fyller 50 år, tillsammans med de bästa grupperna på Primavera Sound Festival.

Besökare av Casa Batlló kommer att kunna ta del av en ny interaktiv sensorisk upplevelse som ger insikt i Gaudís värld och bakom kulisserna i byggnaden. Casa Vicens, ett annat mästerverk av Gaudí i stadsdelen Gràcia, är nu öppet för allmänheten. Huset, byggt för omkring 130 år sedan som sommarbostad åt familjen Vicens, är rikt dekorerat både in- och utvändigt med tydlig inspiration från naturens former.

Art Nouveau-entusiaster kan nu dra nytta av Barcelona Pass Modernisme, vilket möjliggör besök på Art Nouveau-byggnader i Barcelona och närliggande städer under sju dagar. Det inkluderar verk som Casa Amatller, Casa de les Punxes, Palau Baró de Quadras, Palau de la Música och det historiska sjukhuset Hospital de Sant Pau.

Den renoverade Sant Antoni-marknaden kommer att öppna igen under våren 2018 med ett kulturcenter och blir Barcelonas största öppna marknadsplats för allmänheten, bevarandes den historiska metallstrukturen och med en yta på 40 000 kvadratmeter och fyra våningar under jord.

För fotbollsälskare erbjuder Camp Nou Experience en unik upplevelse på FC Barcelona-stadion. Besökare kan upptäcka arenan, museet med dess audiovisuella avdelning och utställningar, samt de mest ikoniska platserna på stadion, inklusive en tunnelupplevelse från omklädningsrummen till spelplanen. Inträdesbiljetter till Camp Nou Experience kan köpas på plats eller online när det inte pågår matcher eller andra evenemang på arenan.