Om Spanien

Resmål, nyheter, restips och fakta om Spanien

Fakta om Spanien

Information och fakta om landet Spanien som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Spanien landet med ett solsäkert klimat, spännande kultur, omväxlande natur och fantastiska golfbanor. Fakta och bra att veta om Spanien.

Information om Spanien

Spanien (officiellt Konungariket Spanien) är ett land som ligger i sydvästra Europa på den Iberiska halvön. Är en medlemsstat i Europeiska unionen. I Spanien ingår även ögrupperna Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas kust samt två autonoma städer i Nordafrika, Ceuta och Melilla. Staden Llivia en spansk exklav som ligger i Frankrike. Spanien har en yta på 504 030 km² och är det näst största landet i Västeuropa. Statsskicket är konstitutionell monarki med en kung. Valuta är Euro (EUR, €).

Landet gränsar i söder och öster till Medelhavet förutom en gräns på land med Gibraltar. Gränsar i norr till Frankrike, Andorra samt i nordväst och väster till Atlanten och Portugal. Spanien hade totalt ca 47,15 miljoner invånare den 1 januari 2011 enligt spanska statistiska centralbyrån. Befolkningstäthet är 91,19 per km². Högsta punkten är vulkanen Teide på Teneriffa, som ligger 3 718 m ö.h. Spaniens största sjö är Lago de Sanabria 3,68 km² och längsta floden heter Tajo är 1 038 km lång.

Turism i Spanien

Spanien är ett stort turistland med många möjligheter för sol och bad t.ex. på Kanarieöarna och Mallorca. Men också natur och djur i Pyrenéerna, Kantabriska bergen och nationalparkerna Ordesa och Picos de Europa. Spanien är världens näst största turistland. Antalet turister har gått från cirka 28 miljoner år 1973 till cirka 59 miljoner år 2007. Intäkterna från turismen var ca 65 miljarder amerikanska dollar år 2007.

Spaniens historia

Landet grundades år 1469 som en dubbelmonarki när Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien förenade de två rikena Aragonien och Kastilien genom ett giftermål. År 1492 erövrades det muslimska kungariket Granada som blev en del av landet. Redan år 1515 fick Spanien sina nuvarande gränser då kungariket Navarra erövrades.

Språk som talas i Spanien

Huvudspråket är spanska men språk som innehar viss officiell status är också katalanska, baskiska, galiciska och aranesiska. I Val d’Aran, Katalonien, är även den aranesiska dialekten av occitanska officiellt språk. Katalanska, galiciska, aranesiska och spanska kommer alla ursprungligen från latin. Baskiskan skiljer sig markant från de övriga språken.

Spaniens flagga

Spaniens flagga började användas den 19 juli 1927. En liknande örlogsflagga har dock varit i bruk till havs sedan 1785.

Spaniens flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA