På Picasso-muséet visas ”Picassos kök” i maj, där man får se hur viktig roll maten spelade i konstnärens arbete. I juli kommer Kataloniens nationella konstmuseum (MNAC) att ha en utställning som tillägnas Gala, Salvador Dalís enastående musa och fru.

Utställningen heter Gala Salvador Dalí. A room of one’s own in Púbol och kommer att bestå av en fantastisk samling verk av Dalí plus flera objekt som tillhörde Gala, samt ett urval av verk av andra konstnärer. En annan stor utställning som äger rum under 2018 på samma museum tillägnas William Morris och Arts and Crafts-rörelsen, och den organiseras tillsammans med Joan March-stiftelsen. Utställningen tar upp denna konstnärliga rörelse som hör till Art Nouveau, en av huvudpelarna i muséets samlingar. Det kommer att bli den första utställningen inom detta område i Katalonien, och samarbetet med Victoria and Albert Museum och British Museum har varit mycket viktigt.

CaixaForum kommer att ha två utställningar i höst, en om Toulouse-Lautrec i oktober och en om Velázquez, med konstverk från Pradomuséet i Madrid, som börjar i november. När det gäller musik kommer 2018 att bjuda på Sónar-festivalen som firar 25 år med avantgardemusik samt Barcelonas internationella Jazzfestivals 50-årsjubileum, plus de bästa grupperna på Primavera Sound Festival.

Casa Batlló och Casa Vicens, Gaudís skatter öppna för besökare

Besökare av Casa Batlló kommer att kunna ta del av ett nytt erbjudande 2018. Det är en interaktiv sensorisk visning av Gaudís värld och en inblick bakom kulisserna i Casa Batlló. Det nya området är en del av besöket av den nyligen renoverade byggnaden, och det har skapats för att öka intresset hos all sorts publik. Dessutom har Casa Vicens i stadsdelen Gràcia nu öppnats en gång för alla. Detta mästerverk byggdes av en ung Gaudí som sommarbostad åt familjen Vicens, för omkring 130 år sedan. Huset i tre våningar är rikt dekorerat både utvändigt och invändigt, och det finns en tydlig inspiration av naturens former.

Barcelona Pass Modernisme

Art Nouveau-entusiaster kan nu dra fördel av Barcelona Pass Modernisme. Med detta pass kan man besöka Art Nouveau-byggnaderna i Barcelona och i närliggande städer som Sitges, Mataró, Canet de Mar och Terrassa under sju dagar, inklusive namnkunniga verk som till exempel Casa Amatller, Casa de les Punxes, Palau Baró de Quadras, Palau de la Música och det historiska sjukhuset Hospital de Sant Pau.

Nyrenoverade marknaden Sant Antoni

Efter renoveringen kommer den vackra Sant Antoni-marknaden att öppna igen under våren 2018 med olika aktiviteter. Utöver marknaden kommer det att finnas ett kulturcenter. När byggarbetena är färdiga kommer den att bli Barcelonas största marknad som är öppen för allmänheten, där man har behållit metallstrukturen liksom hos de flesta av stadens sekelgamla marknader, med en yta på 40 000 kvadratmeter och fyra våningar under jord.

Camp Nou Experience: Rundtur & Museum

FC Barcelona erbjuder en unik upplevelse där man får vara med om känslan att komma ut på planen genom spelartunneln från omklädningsrummen, upptäcka det utrymme som är tillägnat Leo Messi, se de 5 Champions League-pokalerna samt interagera med klubbens historia i museet.

Alla de dagar under året när det inte är match eller något evenemang på stadion kan besökare få uppleva Camp Nou Experience med en komplett rundtur genom den blåröda klubbens anläggningar.

I Camp Nou Experience ingår ett besök på FC Barcelonas museum, ett av världens mest besökta, med en stor audiovisuell avdelning och multimediainstallationer, och utöver det ett område tillägnat Leo Messi, ett galleri med klubbens troféer samt Champions League-pokalerna.

Dessutom ges en rundtur i Camp Nou där man kan upptäcka de mest sevärda platserna i arenan: läktarna, spelplanen, Barças A-lagsbänk, bortalagets omklädningsrum, tunneln från omklädningsrummen, pressrummet, kommentatorboxarna samt restaurangen Roma 2009. Inträde går att köpa i biljettluckorna i Camp Nou eller på Internet.