Nu öppnar Fastighetsbyrån kontor i Malaga, en storstad som seglat upp som utmanare till Madrid och Barcelona. Sol, bad, kultur, mat, sport och inte minst lägre prisnivåer lockar fler och fler bostadsköpare.

Fastighetsbyrån är Sveriges största mäklarföretag även i Spanien och expansionen fortsätter. Nu öppnar företaget sitt artonde kontor i Malaga. Det nya kontorets drivs av Mikaela Jonasson, Sarah Severin och Sigrid Beate Jegleim, alla med flera års erfarenhet från att jobba i Spanien. De menar att Malaga är undervärderad i köparnas ögon och att intresset för staden är på stark uppgång.

-För några år sedan var det en sömnig hamnstad men Malaga har vuxit fram som en stark utmanare. På senare år har det skett otroligt mycket i form av renoveringar, produktion av nya bostäder och uppfräschning av parker och gator. Du får verkligen en storstadskänsla här och vi ser att fler och fler svenska köpare väljer Malaga framför städer som Barcelona och Madrid. Det är såklart en prisfråga också, det är mer fördelaktigt att köpa i Malaga, säger Mikaela Jonasson, på Fastighetsbyråns kontor i staden.

I Malaga har priserna under den senaste tolvmånadersperioden stigit med 4 procent. Trots prisökningen ligger kvadratmeterpriserna fortfarande en bit under andra storstäder. I Madrid är snittet per kvadratmeter 2 147 euro och i Barcelona 2 542 euro. I Malaga är snittet 1 341 euro.

-Man får väldigt mycket för pengarna i staden. Malaga är väldigt spanskt fortfarande och inte särskilt påverkat av turistströmmar likt många andra platser i Spanien. Traditionellt har många Malaga-köpare ägt boende i Spanien sedan tidigare. Men det håller på att ändras och fler och fler förstagångsköpare, bland annat från Sverige, hittar till staden. Trenden går uppåt och det är väldigt kul, säger Mikaela Jonasson.

Malaga omges av berg och ligger vacker i en dal, precis vid Medelhavets kant. För den sportintresserade lockar La Liga-laget Malaga CF med hemmamatcher på Estadio La Roselada och för den som vill bada och sola finns Playa de la Malagueta med kilometervis strand. Eftersom det finns ett stort antal vingårdar i närheten är det också ett bra område för att gå på vinprovningar. Restaurangutbudet är enormt för den matnyfikne. Bland annat har Soho blomstrat upp som ett trendigt område fullt av caféer och spännande restauranger.

Områden i Malaga att hålla koll på, enligt Mikaela Jonasson:

Pedregalejo:

Den stadsdel som ligger på Malagas östra sida. Det är ett genuint område som bär på en lång historia av fiske där de äldsta husen i byn byggdes på 1800-talet. Det är ett populärt område för turister då den bevarat mycket av den spanska charmen men samtidigt fått en europasmodern touch med varierade restauranger och butiker.

Soho:

Soho är kvarteret som ligger mellan hamnen och avenyn Alameda Principal (där centro historico/gamla stan börjar). Det är nu det nya trendiga området i staden där alla vill hänga. Det finns ett stort utbud av mysiga caféer och fina restauranger samt trendiga boutique hotell. Detta är ett område som har blomstrat upp de senaste åren.

Pacifico:

Pacífico är det området vi kallar strandsträckan väster om centrum, ett område där mycket stora satsningar planeras med flera spännande nybyggnationer. Strandpromenaden är fint i ordning med breda gång- och cykelbanor, väldigt populär sträcka att sporta på med strand-gym och långa plana raksträckor. För den sportintresserade vill vi också passa på att tipsa om den stora anläggningen Inacua med inomhusbad, gym samt paddel & tennisbanor.