Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès och Tortosa är de första städerna som har tilldelats certifieringen Städer och byar med unik karaktär av Katalanska Turistrådet.

Syftet med denna utmärkelse är att visa Kataloniens urbana kulturarv, utöver Barcelona, och att marknadsföra dessa städer som kombinerar olika inslag (kultur, konst, gastronomi, arkitektur, innovation, etc.) och erbjuder sina besökare en rik turistupplevelse.

Beteckningen Städer och byar med unik karaktär ingår i Katalanska Turistrådets arbetsprogram inom kulturturism. Syftet är att locka besökare som är intresserade av kulturturism och att göra Katalonien till en viktig destination inom detta segment.

För första gången kan man nu få tillgång till all geografisk information om Kataloniens kulturarv från ett och samma ställe, med fler än 25 000 minnesmärken, 12 000 arkeologiska platser och fler än 300 paleontologiska platser. Geoportalens huvudfunktion är att publicera och sprida geografisk information om kulturarv via ett användarvänligt navigationssystem med fullständig, detaljerad information som täcker hela Katalonien.