För att markera firandet av kulturturismåret i Katalonien har man för vandringsleden La Ruta del Cister tagit fram en ny turistprodukt: ett kulturellt checkhäfte. Turister som besöker Costa Daurada och Terres de Lleida, de områden där de tre katalanska cisterciensklostrena ligger, erbjuds nu rabattkuponger med 2 för 1 och gratis inträde.

Checkhäftet är gratis och går att finna i olika inrättningar och turistinformationskontor i de tre grevskap som leden går igenom (L’Alt Camp, Conca de Barberà och Urgell). Det inkluderar 37 förslag på kulturplatser, guidade turer och andra aktiviteter.

De som deltar i initiativet är: Santes Creus kungliga kloster, Espai Guinovart (konstgalleri), Agramunts nougat- och chokladmuseum, Agramunts turistbyrå, Alcover-muséet, Honungsmuséet Casa Museu de la Mel, Sant Bartomeu-klostret, Bellpuig kommun, Fassina Balanyà spritmuseum, Landsbygdsmuséet, L’Espluga de Francolís turistbyrå, Figuerola del Camps kommun, Forès kommun, Conca de Barberàs Regionmuseum, Montblancs turistbyrå, Adernats: vinkatedralen i Nulles, El Pla de Santa Marias tolkcenter för textilindustrin och jordbruksmuseum, El Pla de Santa Marias kommun, Santa Coloma de Queralts turistbyrå, Sarral-Portell Vinodling, Urgells Regionmuseum, J. Trepat Museum om jordbruksmaskiner, President Lluís Companys tolkcenter, Vallbona de les Monges biografmuseum, Valls turistbyrå, Josep Busquets Museum-Workshop, Mayoral Espai d’Art (konstgalleri), Verdús turistbyrå, Vila-rodona vinkooperativ, Vila-rodonas kommun och Vimbodí i Poblets glasbruksmuseum.

Parallellt med detta temaår med fokus på kultur lanserar Cister-leden också en ny image, och man har skapat en logotyp för att ge den ett modernare utseende, med bevarad identitet men i en uppdaterad stil.