Spanien är ett av våra mest älskade resmål och ett otroligt mångsidigt turistland som har mycket att erbjuda för alla resenärer. Våga dock gå utanför de mest upptrampade stigarna för en härlig, annorlunda upplevelse.

– Spanien har över 2 miljoner besökare från Sverige varje år. Klassiker som Mallorca, Kanarieöarna, solkusten och Barcelona är de resmål som lockar flest resenärer – men detta soliga land med sina tapas och sin cava har så många fler spännande pärlor att upptäcka, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

5 spännande, spanska resmål att besöka

Turkost hav och gudomlig mat – Ciutadella, Menorca

Lillasyster till populära Mallorca, och betydligt mer småskaligt och naturnära. Turkosa badvikar med kristallklart vatten och lummiga pinjeskogar samsas med mysiga små byar där trevliga små barer avlöser varandra. Passa på att testa Menorcas fantastiska, lokalproducerade mat – speciellt den välkända menorcinska osten. Huvudstaden Mahons gamla fiskmarknad är också väl värd ett besök.

Magisk fiskeby – Cadaqués, Costa Brava

Denna vackra lilla fiskeby ligger nära den franska gränsen, 17 mil norr om Barcelona, vilket märks på de lokala turisterna som främst kommer från just storstaden i syd. Cadaqués är en ljuvlig liten stad som med sina vita hus med knallblå detaljer, översållade av djuprosa bougainvillea, snarare ger känslan av Grekland än Spanien. Staden var Salvador Dalís favorit, där han som liten spenderade sina somrar och senare bodde av och till i. Huset där han bodde är idag ett mycket sevärt museum. Även om det strax utanför staden finns fina stränder är det inte för dessa man åker hit, utan för lugnets och den ljuvliga atmosfärens skull.

Lilla England med vilda apor – Gibraltar, Costa del Sol

Gibraltar, med det massiva landmärket Gibraltarklippan, är en engelsk enklav längst söderut på iberiska halvön. Här känns det som du snarare befinner dig i en engelsk småstad – förutom att klimatet är varmt och soligt. Gågatan Main Street är kantad av brittiska pubar och allting från valutan till bussarna följer engelsk sed. På klippan lever de berömda vilda aporna, som dock är mycket tama och vana vid turister. Se till att hålla all mat borta, eftersom de annars är snabbt framme och roffar åt sig. Själva staden är, utöver det enorma pubutbudet, också känd för bra och billig shopping på grund av avsaknaden av varuskatt och till största delen även momsfritt.

By och berg i total samklang – Setenil de las Bodegas, Cádiz

Setenil de las Bodegas är en helt unik stad, vars bebyggelse är insprängd i klippor. Längs vissa gator är husen till och med byggda under klipporna, som då fungerar som ett naturligt tak – på vissa ställen så lågt att du måste huka dig för att komma fram. Fantastiska promenadstråk med hisnande vyer avlöser varandra, och staden är fylld av bra barer, restauranger och butiker att besöka.

Trolsk natur och dramatisk kust – A Coruña, Galicien

Galicien består av storslagen natur med en dramatisk klippkust och vackra, ensliga sandbukter. Här hittar du Europas kanske bästa surfing, alltsammans fyllt med en känsla av mystik. A Coruña är en mysig liten hamnstad med vackra stränder långt ut vid Galiciens västra kust. Staden, vars slingrande gränder är fyllda av tapasbarer och ett härligt nattliv, är också en perfekt utgångspunkt för att utforska andra delar av Galicien, t.ex. Santiago de Compostela med sin berömda katedral.