I Katalonien finns det 9 verk som har erkänts som immateriella kulturarv av Unesco: musikpalatset Palau de la Música Catalana, sjukhuset Hospital de la Santa Creu i Barcelona, klostret Monestir de Poblet, den romerska staden Tarraco, 27 fyndplatser som ingår i en samling klippmålningar längs iberiska halvöns medelhavskust, de romanska kyrkorna i Vall de Boí, Antoni Gaudís verk, Patum de Berga (traditionell högtid), castellers (mänskliga torn) och Midsommarfirandet i Pyrenéerna.

Det katalanska kulturarvet är mycket rikt och varierande, och bland juvelerna finns även iberiska byar (som t.ex. Calafell), lämningar från den första grekiska staden på halvön (Empúries), de gotiska katedralerna (i Barcelona, Tarragona etc.) och de judiska kvarteren (Girona). När det gäller konstriktningar så tar den katalanska modernismen, med Gaudí som förgrundsgestalt, sig uttryck i världsunika byggnader som Pedrera, Sagrada Família och Parc Güell.

Det går också bra att upptäcka delar av Kataloniens historia på de fler än fyra hundra museer och center som är tillägnade olika konstriktningar, och som har ett stort utbud av utställningar. Utöver detta kan tilläggas vandringsleder som Camí de Sant Jaume, Camí dels Bons Homes, Ruta del Cister och Camí Ignasià. Katalonien erbjuder dessutom sina besökare unika traditionella fester och ett stort antal musik-, dans-, teater- och cirkusfestivaler.

För mer information: www.catalunya.com