Val d’Aran har ökat antalet vandringsleder som har teman och som kan genomföras i etapper och passar familjer eller dem med liten erfarenhet av bergsvandring.

Med detta som utgångspunkt har företaget Camins skapat två nya vandringserbjudanden: ”Aneto Tour” och ”The Source of the Garonne”. Den första leder till ett av de vackraste landskapen i Val d’Aran och en av de bästa utkikspunkterna i bergskedjan Aneto-Maladeta. Denna tredagarsrutt med max femtimmarspass ger besökarna mer utrymme för fritid, och därmed möjligheten att ta del av andra aktiviteter inom kultur, natur, shopping och sport. ”Source of the Garonne” är en vandringsled genom de tre områden som anses vara källorna till denna flod som har sitt ursprung i Val d’Aran och efter 600 kilometer rinner ut i Atlanten vid den franska staden Bordeaux.

När snön försvinner från landskapet i Val d’Aran blir stigarna och lederna i regionen de perfekta platserna för ett antal olika bergstävlingar. Val d’Aran är nu, tack vare Molières 3010 Maraton, väletablerad som bergsdestination för cykellopp och traillöpning. Detta maraton sträcker sig över fem bergstoppar på över 2 000 meter, bland annat Molières, som med sina 3 010 meter anses vara Val d’Arans tak. Andra sporthöjdpunkter är Pedals de Foc Non Stop MTB Ultramaraton, som i år hålls för 13:e gången och 2017 blev den första MTB Ultra-Maraton Europamästerskapen, där omkring 800 cyklister tävlade längs den legendariska Pedals de Foc-leden. Andra tävlingar i Val d’Aran-regionen är Trail Carlac, Ultra Trail Naut Aran, Corsa e Caminada des 15 Pòbles, Night Running Vielha och La Vertical d’Aran.