9 av 10 svenskar har någon gång semestrat i Spanien och 5 av 10 svenskar har semestrat i Spanien mer än sex gånger. Dessutom planerar 54,6 procent att resa till Spanien det närmsta året.

– Spanien toppar alltid listorna över våra mest populära resmål framför allt med Mallorca och Kanarieöarna i topp. Det är främst det sköna klimatet, kort flygresa, sol och bad som lockar, säger Magdalena Öhrn,informationschef på Ving.

Topp-5 – Detta lockar mest med Spanien

Den relativt korta flygresan 68,5 procent
Sol och bad 54,5 procent
Det behagliga klimatet 45,7 procent
God mat och dryck 35,7 procent
Möjlighet till både stadspuls och strandliv 24,9 procent

Det är ingen tvekan om att Spanien är ett älskat resmål som många ständigt återvänder till. 55 procent har varit där sex gånger eller fler, drygt 20 procent fyra till fem gånger och 19 procent två till tre gånger. Endast sex procent har varit där en gång.

På frågan hur ofta man semestrar i Spanien svarar Resepanelens deltagare:
Minst en gång per år 32,5 procent
Minst en gång inom en femårsperiod 25,8 procent
En gång vartannat år 20 procent
Minst en gång inom en tioårsperiod 13,2 procent
Annat 9,6 procent

Fastland eller ö-liv?
På frågan om man vill resa till spanska fastlandet eller någon av de spanska öarna, exempelvis Kanarieöarna eller Mallorca, svarar över hälften (55 procent) att de väljer öarna medan 38,5 procent föredrar båda alternativen. På Spaniens fastland är det främst Barcelona som lockar följt av kuststräckorna Costa del Sol (Malaga, Marbella) och Costa Blanca (Alicante, Benidorm).

Enligt resepanelen planerar 54,6 procent att resa till Spanien det närmsta året. Ving har arrangerat resor till landet i över 60 år och erbjuder ett stort utbud med över 60 resmål och 900 hotell att välja bland. Oavsett om man önskar strand eller stad, en resa med många aktiviteter eller lugna dagar vid havet finns resmål för alla. Från ö-liv på Kanarieöarna, Mallorca, Ibiza till fastlandet med resmål som Madrid, Barcelona, Costa del Sol, Costa Blanca eller Costa de Almeria.