Den 1 december lanseras Cava Aurelia Gran Reserva 2013 i Systembolagets ordinarie sortiment. Vinet produceras av den uppmärksammade spanska biodynamiska producenten Castell d´Age, där tre generationer kvinnor har haft avgörande roll för att skapa cava i världsklass. Cava Aurelia Gran Reserva, har sitt namn efter farmor Aurélia.

Castell d´Age vinodlingar ligger i Penedés, 40 minuter från Barcelona. Bakom Castell d’Age finns tre generationer kvinnor: farmor, mamma och dotter, var och en med en Cava uppkallad efter sig. Farmor Aurèlia Igueras började för mer än 70 år sedan att bruka familjens jord, svärdottern Anne Marie Comtesse var pionjär genom att introducera ekologisk odling i början av 80-talet och hennes dotter Olivia arbetar i dag som marknadschef, under hennes ledning har företaget blivit helt biodynamiskt. Att inte bespruta jorden med bekämpningsmedel och konstgödsling ses som självklart för Olivia Junyent. När jorden mår bra får man de bästa druvorna och därmed det bästa vinet. Vinerna från Castell d’Age är biodynamiskt certifierade enligt Demeter.

Cava Aurelia Gran Reserva är ett stort vin med full kropp, distinkta toner av flinta uppbackat av en frisk ton av gröna äpplen samt nybakad brioche. Cava Aurelia är ett vin som passar ett brett spektra mat, som fisk, sallad och kyckling. Spanjorerna själva älskar att matcha sin cava med lufttorkad skinka. Varför inte ett glas Cava Aurelia till julskinkan? ”Och ska man dricka vin till sill så ska det väl vara cava!”, utbrast produktchef Liselott Söderberg under en provning.

Castell d’Age Cava är framställd från de bästa druvorna och från noggrant utvalda vingårdslägen och vinerna framställs helt enligt Champenoise-metoden. Allt arbete sker manuellt i källaren och samtlliga Cavas vilar minst 24 månader i källaren och med noll dosage.

Cava Aurelia Gran Reserva 2013

  • Pris: 139 kr
  • Nr: 7923
  • Alkohol: 12,5%
  • Druvor: Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-lo
  • Ursprung: Penedès, Spanien
  • Producent: Castell d´Age
  • Sortiment: Lanseras 1 dec i ordinarie sortiment