Fredagen den 1 december är det premiär för ett mycket prisvärt spanskt vitt vin på druvan Albariño i Systembolagets fasta sortiment. Folklore Albariño fick direkt fyndstämpel av experter som fått möjligheten att provsmaka.

Viner av druvan Albariño är mycket populära i Spanien och Portugal (där den stavas Alvarinho) med sin fräscha frukt och aptitretande syra. I Sverige har intresset ökat stadigt men det finns fortfarande bara ett fåtal viner att välja mellan. Folklore Albariño är ett välkommet tillskott i utbudet och har redan fått fyndstämpel av både Allt om Vin och Allt om Mat.

Albariño odlas främst i provinsen Galicien i nordvästra Spanien i det kustnära distriktet Rias Baixas. De svala Atlantvindarna gör att den tjockskaliga Albariñodruvan kan bevara den fina syran som gör vinet så lyckat till mat. Vinerna varierar från friska och lätta, till fylligare fatlagrade varianter som då nästan påminner om druvan Viognier i doft och smak.

Producenten bakom Folklore Albarño är Vining, ett nytt företag som leds av färgstarka Almudena Imhof. Folklore Albariño är producerat i hjärtat av Rias Baixas vid vineriet Pazo Cillero och druvorna kommer från kontrakterade odlare vilket ger stora möjligheter att skapa ett komplext men också harmoniskt vin. Vinet har lagrats på ståltank för att bevara maximal fräschör.

Folklore Albariño är ett friskt, ungt vin med aptitretande syra och inslag av persikor, citrus, äpplen, vita blommor och mineral. Passar både till kyckling, fisk & skaldjur och vegetariska rätter. Gärna till tapas eller bara att skåla med!

Nr 6263 Folklore Albariño 2016, 75 cl, 99 kr