I Spanien firar man också den 14 februari på ungefär samma sätt som i övriga världen (med middag och tulpaner och choklad, etc.), men i stora delar av landet firar man också ytterligare en dag i romantikens tecken, sedan en lång tid tillbaka, nämligen Sankt Georges dag, som infaller den 23 april. På denna dag är det tradition att mannen ger kvinnan en ros i utbyte mot en bok.

Traditionen att fira Sankt George (och, jo, det är samme Sankt George som slog ihjäl draken för att få prinsessan) går långt tillbaka, men detta med att ge en ros i utbyte mot en bok är något som uppfanns av en bokhandlare under 1900-talet som insåg att många stora författare dött just den 23 april. Dessa inkluderar Spaniens nationalskald Cervantes, Josep Pla och William Shakespeare. Vi tycker detta är en fin tradition. Ytterligare en dag som firar kärleken, men också kärleken till litteraturen, i Sverige skulle verkligen inte skada.

I Barcelona anordnar man till och med en stor festival, Barcelona Sant Jordi (då George är Kataloniens skyddshelgon, men han är också skyddshelgon för många andra länder, som England) den 23 april. Under denna dag är gatorna i Barcelona klädda i Kataloniens färger, flaggan är röd och gul och heter Senyera. Denna dag kallas också El dia de la Rosa i Katalonien (vilket betyder rosens dag).

Källa: Spanska Fastigheter