Katalonien har nu 25 certifierade familjeturism-resmål, varav 19 med certifiering för familjevänlig strandsemester och 6 med certifiering för familjevänlig äventyrssemester.

Biosfär-certifiering

Länsstyrelsen i Barcelona har tilldelats biosfär-certifiering som hållbart turistmål. Katalonien i sin helhet innehar denna beteckning, vilken inbegriper provinsens tre varumärken för turism — Costa Barcelona, Paisatges Barcelona och Pirineus Barcelona, som främjas av Länsstyrelsen i Barcelona — för att man uppfyller reglerna för biosfärdestinationer och med framgång har tillämpat sex särskilda kriterier i sin turistpolicy: hållbar förvaltning, ekonomisk och social utveckling, bevarande och upprustning av kulturarv, miljövård, kvalitet och säkerhet, samt involvering av besökare.

Càmping Begur i Costa Brava, den första campingplatsen i Europa med Biosfär-certifiering

Càmping Begur i Costa Brava, är den första campingen i Europa som har fått Biosfär-certifiering för hållbar turism, tilldelad av institutet Responsible Tourism Institute (RTI), medlem i World Tourism Organization (UNWTO) och som hör till Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Denna certifiering visar bland annat Girona-campingens engagemang i hållbarhet, bevarande och förbättring av destinationens kulturella arv samt ekonomiska och sociala utveckling, miljövård samt besökarnas tillfredsställelse.

En biosfär-certifiering fastställer inte bara kvalitetsstandarder och miljökriterier, utan inkluderar även krav på hållbarhet, som till exempel tillgänglighet, socialt ansvar, bevarande av kulturarv, att leva upp till turisternas förväntningar samt förbättra den lokala befolkningens livskvalitet.

Katalonien har, som året runt-turistmål, haft denna vida certifiering sedan november 2015, vilket garanterar besökarna en hållbar upplevelse. Andra stolta mottagare av certifieringen är Costa Barcelona, Paisatges Barcelona, Pirineus Barcelona, Val d’Aran, städerna Sitges och Vilafranca del Penedès, Barcelona stad och ett antal turistorganisationer, turistbyråer och inrättningar. Staden Tossa de Mar, i Costa Brava, är för närvarande mitt i en certifieringsprocess.

Den 29:e internationella festivalen för dockteater i staden Lleida

Den 4–6 maj kommer dockfestivalen att fylla några av de mest emblematiska platserna i staden – Plaça de la Paeria, Plaça Sant Francesc, IEI:s gårdsplan och Hort de Santa Teresa – samt teatrarna med dockpjäser för både barn och vuxna.

Det här unika eventet sammanför företag från hela världen med ett fullspäckat program och aktiviteter som är antingen gratis eller lågt prissatta. Det kommer även att finnas olika kulturella aktiviteter såsom utställningar, fototävlingar, dock-workshoppar och en dockmarknad.