I Italien så pratar man om vermouth, men i Spanien så säger de vermut. Vermut (vermouth) har sitt ursprung under 1700-talet då drycken togs fram för medicinska syften.

Begreppet vermouth kommer ifrån det engelska order för malört (wormwood) som var och fortfarande är en av huvudingredienserna. Varje tillverkare hittade sin ”receptur” som man ansåg gav den önskade medicinala effekten. Vid slutet av 1700-talet så anpassades drycken och blev istället en aperitif och ingrediens i drinkar.

Miró Vermut Blanco är en ljus och klar vermut med en tydlig örtig smak och halvsöt karaktär, men de exakta ingredienserna hålls fortfarande hemligt av familjen Prat som grundande företaget 1914. Dock så vet vi att mellan 50-70 olika örter används för att få fram den rätta karaktären på denna dryck och dessa örter får ligga och dra i alkohol upp emot två månader för att få fram alla smaker. Denna örtiga alkohol blandas sedan med ett vitt vin för att få fram den rätta balansen och karaktären.

Miró Vermut Blanco passar utmärkt att drickas som den är med mycket is och en liten skiva citron eller apelsin efter tycke. Det går dock även utmärkt att blanda drinkar med denna som ingrediens och vi slår gärna ett slag för följande drink:

Miró Cool

3cl Miró Vermut Blanco, 3cl färskpressad lime, 1cl sockerlag, 1/4 granny smith äpple skuret i små bitar och åtta mynta blad. Blanda samtliga ingredienser i ett highball glas med is och rör runt ordentligt.

Grundarna av Emilio Miró Salvat SA, familjen Prat, började producera vin i Cornudella de Montsant i Priorat redan 1914. Allt eftersom verksamheten växte så beslutade de sig dock för att fokusera renodlat på vermouthproduktion och flyttade 1957 verksamheten till staden Reus i Tarragona. De var då en av mer än 30 vermouthproducenter i staden men idag finns endast tre stycken kvar och Miró är den enda av dessa som oavbrutet i alla år har producerat vermouth. Företaget är fortfarande familjeägt och producerar sin vermouth baserat på det ursprungliga och hemliga familjereceptet.

Produktfakta

  • Smakbeskrivning: Örtig, halvsöt smak med inslag av malört, rosmarin, pomerans och anis.
  • Alkoholhalt: 15 % vol
  • Systembolaget artikelnummer: 8606
  • Antal butiker: 78
  • Pris: 58 kr, 375 ml (halvflaska)
  • Lanseringsdatum: 2016-09-01