Turbulensen i Katalonien har fått konsekvenser på flera områden. Bland annat har en del företag valt att flytta sina huvudkontor från regionen. Även bostadsmarknaden påverkas och läget kännetecknas av osäkerhet och avvaktan. Men svenska bostadsköpare i Katalonien och övriga Spanien oroas inte, enligt Fastighetsbyrån med kontor i Barcelona.

Efter den omstridda och antikonstitutionella folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober röstade det katalanska parlamentet den 27 oktober för en unilateral självständighetsdeklaration. Den högerledda centralregeringen i Madrid har sedan med stöd i konstitutionen agerat och avsatt den katalanska regeringen och det autonoma självstyret av regionen, samtidigt som man utlyst regionalt nyval till den 21 december. Regionalpresidenten Puigdemont tillsammans med andra regeringsmedlemmar har rest till Belgien för att söka internationellt stöd.

– Katalonien är just nu en oerhört splittrad region. Uppskattningsvis hälften av invånarna vill ha självständighet, hälften vill stanna i Spanien. Oavsett vilken utgången blir är frågan hur denna splittring kan komma att överbryggas framåt, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland.

Ur ett fastighetsmarknadsperspektiv är situationen avvaktande.

– Läget är ovisst och vi märker av en avvaktande inställning till att göra bostadsaffärer. Flertalet andra aktörer, med större andel lokala kunder, vittnar också om osäkerhet och stillestånd. Trots detta går vår försäljning i Barcelona faktiskt upp under oktober jämfört med förra året. Det tyder på att oron hos svenska köpare inte är så påtaglig, säger Daniel Nilsson.

Fler än 1 000 företag har flyttat sina huvudkontor och juridisk hemvist från Katalonien till andra delar av Spanien, däribland storbankerna Caixabank och Banco Sabadell. På så vis avvärjer de hotet om en möjlig bank run. Ovissheten är begränsad till Katalonien och i övriga delar av Spanien har investeringarna snarare ökat. Det viktiga Ibex 35-indexet på Madridbörsen backade 2,8 % dagarna efter folkomröstningen den 1 oktober men har sedan dess stigit med 5,8 %.

– Tittar vi på svensk efterfrågan på bostäder i Spanien som helhet kan vi inte se att den påverkats alls. Aptiten på Spanien ökar fortsatt kraftigt och vi ökar vår omsättning med hela 45 % under oktober jämfört med oktober 2016. Även framöver kommer det troligen vara business as usual i övriga delar av Spanien medan avvaktan i Katalonien består så länge det osäkra läget kvarstår, säger Daniel Nilsson.

Utöver ekonomi är också geopolitiken en viktig faktor. Om Katalonien bryter sig loss från Spanien är det troligt att Baskien går samma väg. Regionerna ligger på varsin sida Pyrenéerna och blir de egna stater kapas landvägen till Europa för Spanien. Detta får betydelse för handelsvägar, men också försvarspolitiskt.

Källa: Fastighetsbyrån Utland