Under årets första månader har vi sett en fortsatt stabil bostadsmarknad med stadigt ökande priser och efterfrågan bland framförallt skandinaver har varit betydande för prisutvecklingen i provinsen Malaga på Costa del Sol.

Några tips för dig som funderar på att göra bostadskarriär i Spanien:

  1. Läs på om den lokala marknaden
  2. Ta kontakt med ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig med den bästa lösningen för just dig, vad blir lönsammast? Köpa privat eller genom företag? Allt hänger ihop med dina ekonomiska förutsättningar och framtidsplaner.
  3. Hur ska du finansiera köpet? Genom lån i Sverige? Lån i Spanien eller kontant? Lös denna fråga innan du sätter igång och letar bostad så du vet vad du har råd med!
  4. Ta kontakt med en lokal fastighetsmäklare som kan hjälpa dig att söka fram bostäder
  5. Boka resa och gå på visningar, både av renoveringsobjekt och färdiga bostäder, fråga de lokala mäklarna vad det är störst efterfrågan på just nu.
  6. Använd sociala medier och Internet, sök rekommendationer på bra hantverkare och jämför och be om referenser. Fel hantverkare kan vara skillnaden mellan katastrof och succé i slutändan både för ekonomin och kvaliten på det du vill skapa.

Efterfrågan på ett boende i den spanska solen har varit stor sedan fastighetskrisen i Spanien ebbade ut efter flera års nedgång under 2014. Sedan Storbritannien röstade igenom en Brexit under 2017 så har Skandinaver varit ledande i att investera i marknaden och det är inte längre bara soltörstande pensionärer som förvärvar ett boende i solen på ålderns höst.

De senaste åren har vi sett en stadig ökad efterfrågan på bostäder i renoveringsbehov och med möjligheter att bygga om planlösningen för att på så vis få ut maximalt vid en försäljning.

Många av deras nya kunder investerar i inte bara en utan flera bostäder samtidigt och har en tydlig affärsmodell för att generera avkastning och göra fastighetskarriär, ett mönster vi känner igen från marknaden i storstäderna i Sverige de senaste 15-20 åren. Trots att det finns trösklar i marknaden i Spanien som höga överföringsskatter på upp mot 10% av köpeskillingen så finns det modeller och möjligheter att göra karriär för den driftige, att marknaden dessutom inte är uppe på samma nivåer som innan krisen gör också att det finns utrymme för att köpa billigt och sälja dyrt.

Till skillnad mot t.ex. Sverige så erbjuder reglerna i Spanien stora möjligheter att köpa och sälja fastigheter som juridisk person och på så vis få skattelättnader som gör det mer lönsamt. Bostäderna har egen lagfart vilket för en lägenhet eller townhouse är att jämföra med begreppet ”ägarlägenhet” som kan ägas av juridisk person såväl som en privatperson.

Källa: Serneholt Estate