Enligt den senaste rapporten från Instituto Nacional de Estadistica från den 9 mars bekräftas definitivt prisuppgången på den spanska fastighetsmarknaden. Priserna i riket stiger med 4,2 % under 2015. Priserna stiger i alla redovisade områden och priserna ökar mest på Mallorca med 7 %.

Utländska köp ökar med 12,2 % den senaste tolvmånadersperioden och köp av svenskar ökar med 11,4 %. Tack vare att starkt pund ökar även efterfrågan från britterna. Nyproduktion stiger mer i pris än begagnade bostäder och enligt INE uppvisar Mallorca störst prisökning. Även antal bostadsköp ökar relativt kraftigt i Spanien, 11,2 % ökning mellan 2014 och 2015.

– De senaste siffrorna bekräftar definitivt att vi har en ihållande prisuppgång i Spanien. Mest stiger Mallorca som är mycket attraktivt för svenskar och andra utländska köpare. En möjlig förklaring till att nyproduktion stiger mest är att spanska bankerna sitter på stora fastighetsbestånd av begagnade bostäder som ska säljas. De bostäderna ligger inte alltid i de mest attraktiva lägen eller skick. Vi ser också fler och fler nyproduktionsprojekt dra igång. Men byggarna är varsamma med läge och kvalitet på ett annat sätt än tidigare vilket gör att priserna stiger även om efterfrågan är konstant, säger Daniel Nilsson, chef för utland på Fastighetsbyrån.

Inskrivnings­myndigheten Registradores rapport för fjärde kvartalet 2015 som släpptes under februari bekräftar att den spanska bostadsmarknaden uppvisar allt högre aktivitet. Under kvartalet genomfördes 84 031 bostadsköp i Spanien, vilket är det högsta antalet på fem år. På helåret 2015 genomfördes 354 538 bostadsköp vilket är 11,2 % fler än 2014 och den högsta siffran sedan 2012. Trenden med en växande begagnatmarknad fortsätter och just nu är drygt fyra av fem bostäder som byter ägare i Spanien begagnade.

Madrid och Barcelona uppvisar störst efterfrågan just nu, följt av kustområdena Costa Blanca och Costa del Sol. Efterfrågan per capita är också störst på Costa Blanca, Costa del Sol, Mallorca och Costa Brava. Att efterfrågan är störst i dessa kustområden är intimt kopplat till den utländska efterfrågan, som under Q4 2015 når nya rekordnivåer då drygt 12 000 utländska medborgare köper bostad i Spanien. Detta utgör 14,4 % av totalen och en ökning med 12,6 % den senaste tolmånadersperioden.

Registradores rapport visar att skandinaverna under 2015 är näst största grupp (10,9 %) efter britterna (21,3 %). Sedan följer efterfrågan från Frankrike (8,7 %), Benelux (8,4 %), samt Tyskland (7,3 %). Den ryska efterfrågan fortsätter nedåt (3,8 %).

Källa: Fastighetsbyrån