Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten gjordes 3 607 svenska köp under 2016 i Spanien. Förutom att det är en ökning med 30,9 procent jämfört med 2015 innebär det också att svenskar är den nationalitet som köper flest bostäder per capita här. På grund av hög efterfrågan öppnar nu fastighetsmäklarföretaget Svenska Mäklarhuset sitt andra kontor i Spanien på kort tid. Nu är det dags för Marbella på den spanska solkusten.

– Det är verkligen kul att vi nu startar upp vårt andra kontor i Spanien. Vi öppnade upp i Torrevieja i Costa Blanca förra sommaren och nu är det dags för Marbella och Costa del Sol. Vi har sett en stark efterfrågan av att köpa utlandsboende den senaste tiden och då framförallt i dessa områden, säger Niclas Spång affärsområdeschef Svenska Mäklarhuset.

En trend som vi har sett ett tag är att det inte bara är äldre som köper utlandsboende, utan även barnfamiljer och yngre par.

– Vi har fortfarande många kunder i 50-65 års åldern men intresset från de yngre målgrupperna har ökat. Många ser ett utlandsboende som ett alternativ till ett fritidshus hemma i Sverige och de jämför vad de får för pengarna. I Spanien får kunderna sol, värme, bad och golf bara ett par timmar bort från Sverige och det lockar många, säger Andreas Mühlich, marknadschef Svenska Mäklarhuset.

Att köpa en bostad i Spanien skiljer sig en del åt mot att köpa i Sverige och det finns väldigt många som gärna mäklar hus och lägenheter, men det gäller att anlita en professionell mäklare som har koll på lagar, regler och etik.

– Vi som arbetar här i Spanien är både svenskar och spanjorer och vi följer alla de kvalitetsnormer som svenskar är vana vid. Det är viktigt att vi kan prata spanska och att vi har ett brett kontaktnät, det underlättar verkligen för våra kunder. Vi är alltid med alla våra kunder hela vägen så de kan fullborda sitt köp tryggt och säkert, säger Monique Sundqvist, säljare på Svenska Mäklarhuset i Marbella.